Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kiełbasą
1) Kapustę dość drobno poszatkuj,cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, por pokrój na cienkie plasterki, marchewkę pokrój w drobną kostkę, natomiast kiełbasę na plasterki. 2) W garnku, na rozgrzanym oleju zaszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj do nich kiełbasę i przez chwilę smaż razem. Następnie dołóż marchewkę, por oraz kapustę. Całość duś tak długo, aż kapusta widocznie zmniejszy swoją objętość. 3) Po tym czasie do przeduszonych warzyw dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z sosem), a następnie zalej wszystko wywarem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj tymianek i kminek. Zupę gotuj pod przykryciem ok. 40 min. Możesz serwować ją ze zwykłym pieczywem lub grzankami. RADA: Jeśli młody kapuśniak jest w smaku zbyt słodki, dopraw go 1 łyżką soku z cytryny.