Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak z pekinki z cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekki kapuśniaczek z kapusty pekińskiej z ziemniakami i cieciorką z puszki. Prosta, smaczna zupa w sam raz na pierwsze danie.

Kapuśniak z pekinki z cieciorką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z pekinki z cieciorką

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 50 g pora
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 1 puszka cieciorki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z pekinki z cieciorką
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać przygotowane warzywa. Podsmażać razem ok. 5 minut. Kapustę poszatkować. Kapustę dodać do podsmażonych warzyw. Podsmażać dalej razem jeszcze kilka minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do warzyw w garnku, wymieszać.Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać odsączoną cieciorkę, wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Kapuśniak z pekinki z cieciorką
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Kapuśniak z pekinki z cieciorką
Przygotowane warzywa dodane do cebuli i podsmażone.
Kapuśniak z pekinki z cieciorką
Poszatkowana kapusta pekińska dodana do podsmażonych warzyw.
Kapuśniak z pekinki z cieciorką
Wszystkie podsmażone warzywa w garnku zalane bulionem drobiowym.