reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 626]

Kapusta kiszona w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dzisiaj przepis na kapustę kiszoną - przepis z Koła Gospodyń Wiejskich, dla mnie idealny. Kapusta jest idealnie ukiszona i miękka, nie muszę jej płukać czy drobniej kroić, po prostu otwieram słoik i już.

Kapusta kiszona w słoikach

Składniki:

Kapusta kiszona w słoikach

 

  • 5 kg poszatkowanej kapusty białej

 

  • 4 litry wody

 

  • 4 łyżki soli kamiennej nie jodowanej

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 4-5 marchewek ( można ominąć)

 

  • 15 g ziaren kopru ( można mniej)

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona w słoikach

przygotowanie

Kapusta kiszona w słoikach
kapustę mieszam w dużej misce zalewam wrzącą wodą z solą i zostawiam do nieostygnięcia

Kapustę przekładam do dużej miski, musi być miejsce do mieszania. Wodę zagotowuję z solą i od razu zalewamy kapustę- zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie obieramy i trzemy marchewkę (lub nie) i dodajemy kminek. Zimną kapust przekładamy do słoików i bardzo mocno ubijamy!

Nakładamy kapusty tyle żeby było jeszcze miejsce do fermentacji- ja zostawiam około 2-3 cm.

Kapusta musi być przykryta wodą, inaczej będzie nam się psuć.

Na pewno zostanie nam woda z kapusty, nie wylewamy jej tylko przecedzamy i zostawiamy w słoiku, może nam się przydać i trzeba będzie ją dolać. Czyścimy ranty i zamykamy, nie dokładnie.

Zostawiamy słoiki w ciepłym miejscu - u mnie to kuchnia, na dwa tygodnie.

Teraz wycieramy słoiki, dokładnie zakręcamy i wynosimy do chłodnej spiżarni lub piwnicy.

U mnie w domy jest max 21 st jeżeli macie cieplej to wynosimy wcześniej.