agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

kapusta kiszona,,,,,,,,,,,,,,,,,

kapusta kiszona

Składniki:

kapusta kiszona

 

  • 4 główki kapusty
  • Ok. 10 marchewek
  • 8-10 dag soli

 

Sposób przygotowania:

kapusta kiszona
Główki kapusty przetrzeć na szatkownicy, marchewkę oczyszczoną na tarce o grubych oczkach zetrzeć. Kapustę wymieszać z solą w misce- odstawić, na drugi dzień wymieszać z marchewką startą- układać bardzo ciasno w słoikach- ugniatając tak mocno aż na wierzchu pojawi się sok. Kapusty w słoiku powinno być tak dużo nałożone że mamy trudność z jego zamknięciem. Słoiki postawić w ciepłym miejscu. Kiedy ze słoika zacznie się wydobywać piana, odkryć słoik i poprzekłuwać kapustę w kilku miejscach, w ten sposób uwalnia się nadmiar gazów. Słoiki ponownie zamknąć po 10 dniach kapusta jest gotowa, należy znaleźć jej wtedy chłodne, ciemne lokum.