Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona w słoikach
Słój lub naczynie kamionkowe myjemy i wyparzamy. Ja używam 5 litrowego słoja. Kapustę myjemy. Następnie szatkujemy na szatkownicy lub w robocie kuchennym albo kroimy jak najcieniej potrafimy. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie napełniamy słój lub naczynie według schematu: warstwa ok. 5cm kapusty, sól, marchewka. Można dodać kminek i jedno obrane i starte na grubych oczkach kwaśne jabłko. Napełnione naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej na tydzień, wstawiając do miski (w czasie kiszenia będzie wydzielał się sok, który wylewamy ale tylko z miski, ten w naczyniu pozostawiamy). Codziennie przebijamy kilkakrotnie do dna trzonkiem drewnianej łyżki w celu wymieszania i napowietrzenia. Po tygodniu przekładamy do wyparzonych słoików i wynosimy do piwnicy. Termin przydatności - 3 miesiące.