Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Kapusta kiszona w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowa i smaczna kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest tak bardzo potrzebna zimą.

Kapusta kiszona w słoikach

Składniki:

Kapusta kiszona w słoikach

 

  • 2 średnie główki kapusty zielonej ok. 5 kg
  • 2 średnie marchewki ok. 0,5 kg
  • sól ok. 100g
  • opcjonalnie kminek i 1 kwaśne jabłko

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona w słoikach
Słój lub naczynie kamionkowe myjemy i wyparzamy. Ja używam 5 litrowego słoja. Kapustę myjemy. Następnie szatkujemy na szatkownicy lub w robocie kuchennym albo kroimy jak najcieniej potrafimy. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie napełniamy słój lub naczynie według schematu: warstwa ok. 5cm kapusty, sól, marchewka. Można dodać kminek i jedno obrane i starte na grubych oczkach kwaśne jabłko. Napełnione naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej na tydzień, wstawiając do miski (w czasie kiszenia będzie wydzielał się sok, który wylewamy ale tylko z miski, ten w naczyniu pozostawiamy). Codziennie przebijamy kilkakrotnie do dna trzonkiem drewnianej łyżki w celu wymieszania i napowietrzenia. Po tygodniu przekładamy do wyparzonych słoików i wynosimy do piwnicy. Termin przydatności - 3 miesiące.