gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Kapusta pekińska z rzodkiewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 2/5 głosów: 7

Pyszna kolorowa i zarazem zdrowa bo same witaminy, dobra jako dodatek do obiadu ale też może być na kolację.

Kapusta pekińska z rzodkiewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapusta pekińska z rzodkiewką

 

  • kapusta pekińska 1/2 szt
  • marchewka 1 szt
  • ogórek zielony 1 szt
  • rzodkiewki 1 pęczek
  • kukurydza 1/2 puszki
  • szczypiorek 1 pęczek
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • przyprawa do sałatek 1 szt ulubiony smak
  • olej 3-4 łyżki
  • czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska z rzodkiewką
Ziarna kukurydzy dajemy na sitko odsączamy. Marchewkę obieramy ze skórki ścieramy na tarce albo w słupki. 

Paprykę czerwoną kroimy w kostkę lub w paski. Ogórek zielony myjemy obieramy ze skórki albo zostawiamy ze skórką kroimy na 4 części i kroimy w kawałki.

Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki albo w większe kawałki wedle gustu.

Szczypiorek drobno siekamy. 

Kapustę pekińską myjemy przecinamy na pół i drobno kroimy. 

Do kapusty pekińskiej dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa.

Przygotowanie sosu. 

Do szklanki wlewamy olej wsypujemy przyprawę do sałatek można dodać 2 łyżki gorącej wody wymieszać składniki sosu. 

Sosem polewamy surówkę mieszamy wszystkie składniki posypujemy ziarnami czarnuszki i podajemy np jako dodatek do obiadu albo na kolację.

POLECAM!!!!
Kapusta pekińska z rzodkiewką
Taką sałatkę podałam do obiadu do jaglanych kotletów