Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta włoska po parysku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, ściąć grube nerwy i głąb,

Kapusta włoska po parysku

Składniki:

Kapusta włoska po parysku

 

  • 800 g kapusty włoskiej
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 1 cebula
  • niepełna szkl białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta włoska po parysku
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, ściąć grube nerwy i głąb, cienko poszatkować, zalać winem, posolić i dusić do miękkości pod przykryciem często mieszając. Cytrynę opłukać, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę usuwając pestki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać w kostkę, podsmażyć, wsypać mąkę, lekko zrumienić, włożyć do kapusty razem z cytryną, chwilę poddusić i doprawić.

Tagi:

kapusta