kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Karkówka duszona w sosie gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną duszoną karkówkę w sosie z gruszkami. Sos do mięsa zagęściłam chrupkim pieczywem. Polecam.

Karkówka duszona w sosie gruszkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka duszona w sosie gruszkowym

 

  • 2 kotlety z karkówki z kością ( każdy po 30 dag )
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • 1 gruszka ( 20 dag)
  • 400 ml gorącej wody
  • 2 cripsy ( 40 g) pieczywo chrupkie żytnie
  • sól do smaku - do sosu
  • pieprz do smaku - do sosu
  • zioła prowansalskie do smaku - do sosu
  • słodka papryka do smaku - do sosu

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w sosie gruszkowym
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, mieszamy. W międzyczasie karkówkę oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Cebulę przekładamy na talerzyk i na patelnie wkładamy mięso, Obsmażamy z obu stron na mocno rumiany kolor przez kilka minut. Wlewamy wodę i dodajemy przesmażoną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Chrupkie pieczywo kruszymy i wkładamy do miseczki, wlewamy kilka łyżek gorącego sosu z patelni i mieszamy, odstawiamy.

Gruszkę myjemy i kroimy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce jarzynowej.

Startą gruszkę dodajemy do mięsa razem z chrupkim pieczywem i doprawiamy do smaku, gotujemy razem przez kilka minut razem. 
Karkówka duszona w sosie gruszkowym
Karkówkę oprószamy przyprawami i posypujemy mąką.
Karkówka duszona w sosie gruszkowym
Połamane chrupkie pieczywo zalewamy gorącym sosem.
Karkówka duszona w sosie gruszkowym
Obraną ze skórki gruszkę ścieramy na tarce.
Karkówka duszona w sosie gruszkowym
Do karkówki dodajemy starte gruszki i namoczony chlebek.