Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie i jest odpowiednie na każdą okazję. Mięso urozmaica ser koryciński.

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim

Składniki:

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim

 

Dodatkowo:

  • 4-5 kawałków sera korycińskiego (tyle ile jest plastrów mięsa)

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim

Mięso:

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim
Karkówkę można posypać ulubionymi przyprawami.

Karkówkę już pokrojoną w grubsze plastry należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć przyprawami.

Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące i obustronnie obsmażyć na rozgrzanym oleju.

Cebula:

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim
Ceule powinny być pokaźnych rozmiarów, ale można użyć więcej sztuk mniejszych.

Cebule należy obrać i pokroić w piórka.

Duszenie:

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim
Uważać, aby nie przesolić, bo ser koryciński jest słonawy

Do obsmażonego mięsa dołożyć cebule.

Całość przez moment podsmaży, a następnie podlać odrobiną wody.

Wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie.

Patelnię przykryć i wszystko razem dusić do miękkości na niewielkim ogniu.

Doprawić do smak.

Ser:

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim
Najlepiej, aby kawałki sera były cienkie.

Na każdym kawałku gotowej karkówki należy ułożyć po plastrze sera korycińskiego.

Całość trzymać na patelni do chwili rozpuszczenia się sera.