Sposób przygotowania:
Karkówka duszona z warzywami
Mięso dokładnie myjemy, kroimy na plastry. Posypujemy obficie przyprawami - papryką słodką, ostrą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Polewamy octem balsamiczny, oliwą z oliwek i z suszonych pomidorów, dodajemy łyżkę musztardy. Mieszamy mięso rękami, tak aby było równomiernie pokryte przyprawami. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso na dużym ogniu z obu stron. Podlewamy mięso wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Dusimy przez około 30 minut.
Cebulę kroimy w piórka, pora w plasterki. Podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do mięsa. Dodajemy też startą na tarce jarzynowej marchewkę.
Dusimy na małym ogniu przez około 50 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso na dużym ogniu z obu stron. Podlewamy mięso wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Dusimy przez około 30 minut.
Cebulę kroimy w piórka, pora w plasterki. Podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do mięsa. Dodajemy też startą na tarce jarzynowej marchewkę.
Dusimy na małym ogniu przez około 50 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy.