Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Karkówka duszona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna, bardzo aromatyczna karkówka zamarynowana na całą noc w przyprawach i duszona z dodatkiem warzyw.

Karkówka duszona z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka duszona z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z warzywami
Mięso dokładnie myjemy, kroimy na plastry. Posypujemy obficie przyprawami - papryką słodką, ostrą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Polewamy octem balsamiczny, oliwą z oliwek i z suszonych pomidorów, dodajemy łyżkę musztardy. Mieszamy mięso rękami, tak aby było równomiernie pokryte przyprawami. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy na noc do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso na dużym ogniu z obu stron. Podlewamy mięso wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Dusimy przez około 30 minut.

Cebulę kroimy w piórka, pora w plasterki. Podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do mięsa. Dodajemy też startą na tarce jarzynowej marchewkę.

Dusimy na małym ogniu przez około 50 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy.
Karkówka duszona z warzywami
Mięso kroimy w plastry i posypujemy przyprawami
Karkówka duszona z warzywami
Wrzucamy mięso na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy
Karkówka duszona z warzywami
Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i dusimy
Karkówka duszona z warzywami
Cebulę i pora kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu

Tagi:

dania mięsa