iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Karkówka duszona z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięsko wychodzi soczyste i pyszne jest bardzo dobre podane na ciepło w czasie obiadu jak i na zimno z dodatkiem sałaty w kanapce.

Karkówka duszona z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka duszona z pieczarkami

 

  • 1 kg karkówki
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z pieczarkami

ETAP 1:

Karkówka duszona z pieczarkami
Wszystko dusić do miękkosci mięsa pod przykryciem.

Karkówkę pociąć na 1,5 cm plastry, natrzeć je solą i pieprzem.
Nagrzać patelnię z grubym dnem i obsmażyć na nim mięso, ale bardzo delikatnie mają się tylko zamknąć jego pory, mięso rozłożyć w jednej warstwie i posypać cebulą pokrojoną w grube piórka oraz pieczarkami tylko przekrojonymi na pół, dołożyć kilka gałązek zielonej pietruszki po wierzchu posypać pieprzem ziołowym około 1 łyżeczki i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, podlać 1/2 szklanki gorącej wody, przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości.
Przed podaniem posypać posiekana zieloną pietruszką.