pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Karkówka musztardowo-miodowa grillowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

mięsko grillowane w domu

Karkówka musztardowo-miodowa grillowana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka musztardowo-miodowa grillowana

 

  • 700 g karkówka bez kości,
  • 2 cebula,
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek,
  • do smaku Przyprawa do ryb

 

Sposób przygotowania:

Karkówka musztardowo-miodowa grillowana
Karkówkę kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Następnie marynujemy ją w "Marynacie musztardowo-miodowej do karkówki". Na rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną oliwą kładziemy plastry i smażymy z dwóch stron po kilka minut z każdej (moment przewrócenia sprawdzam podnosząc kawałek mięsa i gdy ślady od karbowania patelni na mięsie będą czerniały przewracam mięso). W międzyczasie cebulę kroję w krążki. Gdy karkówka się usmaży układam na niej plasterki cebuli i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150°C i zapiekam ok. 10 minut – aż cebulka zacznie „wysychać”. Cebulkę można przyprawić do smaku (ja użyłem ziołowej przyprawy do ryb i owoców morza, którą bardzo lubię) Jeśli ktoś preferuje cebulę bardziej przypieczoną może wcześniej ją trochę podsmażyć na patelni.
Karkówka musztardowo-miodowa grillowana
Smażenie
Karkówka musztardowo-miodowa grillowana
Karkówka przygotowana
Karkówka musztardowo-miodowa grillowana
Grillowanie z cebulką