VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Karkówka w ostrej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

W sezonie grillowym nie może zabraknąć grillowanej karkówki. Marynata znajdzie wielbicieli wśród osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko.

Karkówka w ostrej marynacie

Składniki:

Karkówka w ostrej marynacie

 

  • 1 kg chudej karkówki
  • Przyprawa do mięsa
  • Marynata:
  • 3 łyżki przyprawy do karkówki
  • 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki sosu musztardowo-koperkowego

Sposób przygotowania:

Karkówka w ostrej marynacie
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1 cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy.

W głębokiej misce warstwami przekładamy mięso i marynatę. Marynujemy przez całą noc (pod przykryciem).

Mięso w ten sposób jest kruche i bardzo aromatyczne. Następnego dnia grillujemy. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.