Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kurczak marynowany w majonezie jest soczysty lekko słodki i delikatnie pikantny, a przy tym wygląda zabójczo o smaku nie wspominając, więc jeśli szukacie inspiracji na obiad czy kolację to polecam Wam go gorąco ; )

Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej

 

  • 1 kurczak o wadze około 2 kg
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól, pieprz
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 5 łyżek majonezu kieleckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • 1/3 papryczki chilli
  • Garść świeżej kolendry lub pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej
Kurczaka myjemy, osuszamy i rozcinamy na pól na kręgosłupie. Kurczaka delikatnie solimy, pieprzymy i nacieramy mieszanką papryki słodkiej i ostrej. W miseczce mieszamy dżem brzoskwiniowy z majonezem, dodajemy starty na tarce o drobny oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie całego kurczak i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc.

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na płasko, przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy 75 minut, po tym czasie folię zdejmujemy i kurczak pieczemy kolejne 30-45 minut, lub do momentu kiedy skórka ładnie się zarumieni.

Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną drobno papryczką chilli i kolendrą (lub pietruszką ) i serwujemy np. z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko , smacznego ;) 
Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej
Kurczak nacieramy solę, pieprzem i mieszanką papryk
Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej
Z majonezu, dżemu, czosnku i imbiru szykujemy marynatę
Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej
Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i marynujemy go