Sposób przygotowania:
Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej
Kurczaka myjemy, osuszamy i rozcinamy na pól na kręgosłupie. Kurczaka delikatnie solimy, pieprzymy i nacieramy mieszanką papryki słodkiej i ostrej. W miseczce mieszamy dżem brzoskwiniowy z majonezem, dodajemy starty na tarce o drobny oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie całego kurczak i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na płasko, przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy 75 minut, po tym czasie folię zdejmujemy i kurczak pieczemy kolejne 30-45 minut, lub do momentu kiedy skórka ładnie się zarumieni.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną drobno papryczką chilli i kolendrą (lub pietruszką ) i serwujemy np. z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko , smacznego ;)
Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie całego kurczak i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na płasko, przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy 75 minut, po tym czasie folię zdejmujemy i kurczak pieczemy kolejne 30-45 minut, lub do momentu kiedy skórka ładnie się zarumieni.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną drobno papryczką chilli i kolendrą (lub pietruszką ) i serwujemy np. z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko , smacznego ;)
Marika-
Magdalena88
Igraszki Losu
Igraszki Losu