Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Karkówka w marynacie musztardowej wg Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Karkówka w marynacie musztardowej smakuje rewelacyjnie i jest niezmiernie soczysta. Mój przepis autorski.

Karkówka w marynacie musztardowej wg Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka w marynacie musztardowej wg Di

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • sól (opcjonalnie)

Marynata:

  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy (u mnie grillowa średnio ostra)
  • papryka słodka, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki, liście laurowe - w płatkach i ziarenkach)

Sposób przygotowania:

Karkówka w marynacie musztardowej wg Di

Marynata:

Karkówka w marynacie musztardowej wg Di
Już sama marynata posiada wspaniały aromat.

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.

Przygotowanie mięsa:

Karkówka w marynacie musztardowej wg Di
Można użyć dowolnej musztardy, według gustu.

Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć za pomocą rącznika kuchennego. Mięso opcjonalnie można natrzeć solą i kolejno przygotowaną marynatą. Całość odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Karkówka w marynacie musztardowej wg Di
KArkówka musi piec się przykryta, aby musztarda się nie przypaliła.

Karkówkę umieścić w rękawie/worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 2 h w 180 stopniach.