Chrzanowo-ketchupowe pieczone żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Żeberka nie muszą być nudne, można zrobić do nich różne ciekawe marynaty, aby smakowały doskonale - te są bardzo dobre.

Chrzanowo-ketchupowe pieczone żeberka

Składniki:

Chrzanowo-ketchupowe pieczone żeberka

 

Marynata

  • 2 łyżki łagodnego ketchupu
  • 1 łyżka tartego chrzanu

Sposób przygotowania:

Chrzanowo-ketchupowe pieczone żeberka

ETAP 1:

Chrzanowo-ketchupowe pieczone żeberka
Pokrojone w mniejsze kawałki żeberka przyprawiamy

Żeberka dzielimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem z obu stron.

ETAP 2:

Chrzanowo-ketchupowe pieczone żeberka
Ketchup z chrzanem dokładnie ze sobą mieszamy

Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie.

ETAP 3:

Chrzanowo-ketchupowe pieczone żeberka
Żeberka i pokrojoną cebulę łączymy z marynatą

Do marynaty wrzucamy przyprawione żeberka i pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

ETAP 4:

Chrzanowo-ketchupowe pieczone żeberka
Zamarynowane mięso pieczemy 40-45 minut.

Następnie mięso razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut.