Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Grillowany filet z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Filety z kurczaka odpowiednio długo zamarynowane, a następnie grillowane najlepiej na tradycyjnym grillu z dymkiem, ale również sprawdzi się patelnia grillowa.

Grillowany filet z jarmużem

Składniki:

Grillowany filet z jarmużem

 

MARYNATA:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • parę kropel sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

Sposób przygotowania:

Grillowany filet z jarmużem

ETAP 1:

Grillowany filet z jarmużem
Pocięte plastry mięsa wymieszać dokładnie z marynatą.

Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski i rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości ok 1cm i przełożyć do marynaty. Wymieszać, tak aby każdy kawałek był oblepiony marynatą. Odstawić na co najmniej 3 godziny.

ETAP 2:

Grillowany filet z jarmużem
Do zeszklonej cebuli dodać posiekany jarmuż.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z roztartym czosnkiem. Dodać drobno posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć.

ETAP 3:

Grillowany filet z jarmużem
Pomidory pozbawione skóry pokroić i dodać do jarmużu.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do jarmużu. Wszystko zalać bulionem i dusić do miękkości. Przyprawić.

ETAP 4:

Plastry piersi z kurczaka grillować z dwóch stron i podać z gorącą jarzynką. Smacznego :)