VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Grillowana karkówka w curry i papryce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Karkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy.

Grillowana karkówka w curry i papryce

Składniki:

Grillowana karkówka w curry i papryce

 

  • 1 kg karkówki
  • Przyprawa do karkówki
  • Marynata:
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • Sałatka:
  • Garść mixu sałat z orzechową nutą
  • 1 czerwona cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • Sos:
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego koperku

 

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka w curry i papryce
Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym.