LukaszM

LukaszM

Kucharz
[Przepisów: 10]

Karkówka w winnej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Popularne mięso w aromatycznej marynacie - świetnie smakuje z sałatką grecką.

Karkówka w winnej marynacie

Składniki:

Karkówka w winnej marynacie

 

  • 1. 1.5 kg karkówki
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

Karkówka w winnej marynacie
1. Karkówkę pokroić w plastry
2. Bulion i wino wymieszać w garnku, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać.
3. Po zredukowaniu o połowę marynatę wystudzić i zalać nią mięso.
4. Marynować min. 12 godzin.
5. Mięso piec na rozgrzanym grillu zależnie od grubości 5 - 8 min. na stronę, przewracać nie wbijając w nie widelca.
6. W czasie pieczenia polewać pozostałą marynata.