jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kluski nadziewane mięsem rosołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kluski nadziewane mięsem rosołowym to skromniejsza wersja klusek nadziewanych jednak pozwalająca wykorzystać mięso rosołowe. Jest przepisem na oszczędzanie jedzenia.

Kluski nadziewane mięsem rosołowym

Składniki:

Kluski nadziewane mięsem rosołowym

 

Sposób przygotowania:

Kluski nadziewane mięsem rosołowym
Mięso z rosołu nielimy lub drobno siekamy. Obieramy ziemniaki. Połowę gotujemy, połowę ścieramy na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciskamy z płynu. Sok odstawiamy, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę - studzimy.

Obieramy cebulę kroimy ją w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso, pieprz czarny i ziołowy przesmaażmy kilka minut i odstawiamy do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki łączymy z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.

Formujemy placki, nakładamy farsz do środka , zlepiamy je i formujemy kluski okrągłe lub owalne. Gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie.

Podajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem.