Sposób przygotowania:
Kluski nadziewane mięsem rosołowym
Mięso z rosołu nielimy lub drobno siekamy. Obieramy ziemniaki. Połowę gotujemy, połowę ścieramy na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciskamy z płynu. Sok odstawiamy, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę - studzimy.
Obieramy cebulę kroimy ją w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso, pieprz czarny i ziołowy przesmaażmy kilka minut i odstawiamy do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki łączymy z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.
Formujemy placki, nakładamy farsz do środka , zlepiamy je i formujemy kluski okrągłe lub owalne. Gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie.
Podajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem.
Obieramy cebulę kroimy ją w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso, pieprz czarny i ziołowy przesmaażmy kilka minut i odstawiamy do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki łączymy z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.
Formujemy placki, nakładamy farsz do środka , zlepiamy je i formujemy kluski okrągłe lub owalne. Gotujemy kluski w lekko osolonej wodzie.
Podajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem.
jagoda59