Sposób przygotowania:
Karkówka z żurkiem
Cztery ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na kawałki i gotujemy ze szczyptą soli. Kiedy ziemniaki się ugotują odlewamy je, a następnie odparowujemy i ugniatamy widelcem, tak żeby były tylko częściowo zmiażdżone. Kotlety rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obydwu stron. Smażymy kotlety z dwóch stron na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej zakwas na żurek, następnie dodajemy listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziarnko ziela angielskiego. Gotujemy razem na małym ogniu przez około 10 minut. Kotleta wykładamy na talerz. Ziemniaki przekładamy do miseczki i zalewamy je żurkiem. Stawiamy na tym samym talerzu, co kotlet i posypujemy natką pietruszki.