Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Karmelizowana marchewka z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pokrojone w półplasterki marchewki z cebulą pokrojoną w piórka karmelizowane w miodzie i occie balsamicznym. Smaczny dodatek do obiadu.

Karmelizowana marchewka z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelizowana marchewka z cebulą

 

  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Karmelizowana marchewka z cebulą
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Do małego garnka wlać miód i ocet balsamiczny, wymieszać. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż płyn zredukuje się o ok. połowę. Do karmelu z miodu i octu wrzucić marchewkę. Smażyć ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jak prawie cały płyn odparuje, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć dalej razem, aż cebula się zeszkli. Wlać 1/3 szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Podawać jako dodatek do obiadu.
Karmelizowana marchewka z cebulą
Obrane i pokrojone w półplasterki marchewki.
Karmelizowana marchewka z cebulą
Miód przelany do małego garnka z dodatkiem octu balsamicznego.
Karmelizowana marchewka z cebulą
Półplasterki marchewek dodane do karmelu z miodu i octu.
Karmelizowana marchewka z cebulą
Pokrojona w piórka cebula dodana do lekko karmelizowanej marchewki.