zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Domowa cebulka prażona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo lubię prażoną cebulkę, a najbardziej jako dodatek do ciasta na chleb lub bułki. Zawsze kupowałam taką cebulkę, ale już będę robić sama.

Domowa cebulka prażona Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa cebulka prażona

 

Sposób przygotowania:

Domowa cebulka prażona
Na początek cebule należy obrać, umyć a potem osuszyć i pokroić w kostkę. Pokrojona cebulę przełożyć do miseczki lub na głęboki talerz, wsypać do cebulki mąkę i wymieszać starając się oddzielić warstwy cebuli najlepiej rękoma.

W niewielkim rondelku rozgrzać olej. Cebulę kłaść do rondelka najlepiej partiami otrzepując ją z nadmiaru mąki. Smażyć do lekkiego zbrązowienia ale nie spalenia od czasu do czasu mieszając. Usmażoną cebulkę wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu. I tak samo smażyć kolejne porcje cebuli.

Potem zimną cebulkę posolić i przełożyć do słoika a następnie szczelnie zamknąć go zamknąć i przechowywać najlepiej w szafce.

Spożyć w ciągu miesiąca.
Domowa cebulka prażona
cebulę pokroić a potem dodac mąkę i wymieszać
Domowa cebulka prażona
cebulkę smazyć partiami w rondelku na rumiano
Domowa cebulka prażona
usmazoną cebulkę odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Tagi:

cebula