WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 610]

Nalewka z żurawiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodko-kwaśna nalewka z żurawiny. O pięknym kolorze, idealna na jesienne chłody. Bardzo zdrowa i smaczna.

Nalewka z żurawiny

Składniki:

Nalewka z żurawiny

 

  • 3 szklanki żurawiny
  • 500 ml wódki
  • 400 ml spirytusu
  • 300 ml wody
  • 1 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Nalewka z żurawiny
Żurawinę dokładnie oczyszczamy i mrozimy kilka dni. Po rozmrożeniu kroimy dość drobno i przekładamy do słoja. Zalewamy wódką i spirytusem i odstawiamy na 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając słowem. Po tym czasie przecedzamy i wlewamy wodę zagotowaną z cukrem. Odstawiamy na następne 5 tygodni. Możemy przefiltrować i rozlewamy do butelek. Nalewka najlepsza jest po kilku miesiącach.