eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Karmelowa kula Eli

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Pyszne lody truskawkowe z brzoskwinią zamknięte w karmelowej kuli.

Karmelowa kula Eli

Składniki:

Karmelowa kula Eli

 

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 pudełko lodów truskawkowych Zielona budka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • listki świeżej mięty
  • karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • szklanka=250 ml

Sposób przygotowania:

Karmelowa kula Eli
Śmietanę wlać do rondelka,dodać 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i gotować aż sos zgęstnieje.Odłożyć 6 połówek brzoskwiń,resztę pokroić,włożyć do sosu i zmiksować blenderem.Cukier włożyć do rondla,wlać wodę i gotować aż powstanie karmel.Dużą chochlę do zupy natłuścić lekko olejem na zewnętrznej stronie i lać cienką strużką karmel,tworząc ażurowy wzór na całej powierzchni (powstanie 1/2 kuli).Półkulę ostrożnie zdjąć z chochli uważając żeby się nie połamała,bo jest bardzo krucha.I tak powtarzać 12 razy.Na 6-ciu talerzach ostrożnie położyć po 1 półkuli karmelowej.Dośrodka włożyć po połówce brzoskwini.Na brzoskwini położyć gałkę lodów,listek mięty i ostrożnie przykryć drugą półkulą karmelową.Obok kuli wylać sos brzoskwiniowy i ozdobić gałązką mięty.Smacznego!

Tagi:

ostrożny lody