Sposób przygotowania:
Karmelówka nalewka przypalanka
Przyszykować 2 butelki po 0,7 litra, dobrze umyć i osuszyć. Przegotować i ostudzić wodę, można użyć wody mineralnej niegazowanej. Spirytus rozlać równo do pustych butelek i odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i sporządzić karmel w kolorze mocnej herbaty ( może być jaśniejszy- według własnego upodobania ). Karmel należy ciągle mieszać, stopniowo podlewać wodą ( około 1/2-1 szklanki wody ), cały czas mieszając, żeby cukier się dobrze rozpuścił. Na koniec wsypać cukier waniliowy i dokładnie rozprowadzić. Gorący karmel rozlać równo przez lejek do butelek ze spirytusem, dopełnić wodą do dolnej krawędzi gwintu, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce- kiedy wystygnie będzie w połowie szyjki. Można dodać 1 litr wody zamiast 3/4 l, ale wtedy nalewka wyjdzie trochę słabsza :) Odstawić w ciemne miejsce do leżakowania na co najmniej miesiąc, a najlepiej na kilka miesięcy ;) SMACZNEGO ;))