SUPERPRZEPIS

Karnawałowe róże z malinowym oczkiem

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Karnawałowe róże z malinowym oczkiem


Róże karnawałowe są bardziej pracochłonne od faworków, ale za to efektowniej wyglądają.

Składniki:

Karnawałowe róże z malinowym oczkiem

 

  • mąka pszenna - 125 g
  • żółtka małe - 2 szt.
  • śmietana kwaśna - 1 łyżka
  • rum - 2 łyżki
  • szczypta soli
  • PONADTO:
  • cukier puder - 2 łyżki
  • konfitury malinowe - 2 łyżki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Karnawałowe róże z malinowym oczkiem
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i owinięte w folię spożywczą wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto, bardzo delikatnie podsypując stolnicę mąką. Z ciasta wycinaj kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek natnij w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Składaj po trzy krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły.
Poskładane i sklejone ciastka wkładaj do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smaż na złoty kolor, po chwili przewróć je na drugą stronę. Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekoruj je konfiturami i posyp cukrem pudrem.