Sposób przygotowania:
Karnawałowe róże z malinowym oczkiem
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i owinięte w folię spożywczą wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto, bardzo delikatnie podsypując stolnicę mąką. Z ciasta wycinaj kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek natnij w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Składaj po trzy krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły.
Poskładane i sklejone ciastka wkładaj do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smaż na złoty kolor, po chwili przewróć je na drugą stronę. Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekoruj je konfiturami i posyp cukrem pudrem.
Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto, bardzo delikatnie podsypując stolnicę mąką. Z ciasta wycinaj kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek natnij w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Składaj po trzy krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły.
Poskładane i sklejone ciastka wkładaj do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smaż na złoty kolor, po chwili przewróć je na drugą stronę. Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekoruj je konfiturami i posyp cukrem pudrem.