gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Karp pieczony pod marchewkowo-porową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Filety karpia zapieczone pod marchewkowo-porową pierzynką. Idealna potrawa na Wigilijny Stół. Polecam ;)

Karp pieczony pod marchewkowo-porową pierzynką

Składniki:

Karp pieczony pod marchewkowo-porową pierzynką

 

  • 3 filety z karpia,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • sól ziołowa i pieprz cytrynowy
  • ( do ryby)
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka,
  • tymianek,

Sposób przygotowania:

Karp pieczony pod marchewkowo-porową pierzynką
Filety karpia kroimy w ok 5 cm paski. Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

Por kroimy w paseczki. Podsmażamy marchewkę z porem. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości, przyprawiamy.Filety przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Na filety wykładamy marchewkę z porem. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego ;)