Sposób przygotowania:
Karp zapiekany wg Krystyny
Nacieramy solą, pieprzem, natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny oczyszczonego, umytego i wypatroszonego karpia. Odstawiamy rybę na kilka godzin zamarynowanego. Rozpuścić masłow brytfance tak żeby miało postać płynną. Układamy na maśle rybę i wstawiamy brytfankę do piekarnika . Pieczemy w temperaturze ok 160 stopni przez ok 20-30 min wszystko zależy jak dużą mamy rybę.
W trakcie pieczenia karpia polewamy na przemian roztopionym masłem i śmietaną.
Tak pieczony karp jest pyszny i u mnie wszyscy wolą go w wersji na zimno ale na ciepło tez pysznie smakuje.
W trakcie pieczenia karpia polewamy na przemian roztopionym masłem i śmietaną.
Tak pieczony karp jest pyszny i u mnie wszyscy wolą go w wersji na zimno ale na ciepło tez pysznie smakuje.