krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Karp zapiekany wg Krystyny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki karp jest naprawdę pyszny, u mnie wszyscy wolą go w wersji na zimno ale na ciepło tez pysznie smakuje. Polecam wszystkim

Karp zapiekany wg Krystyny

Składniki:

Karp zapiekany wg Krystyny

 

Sposób przygotowania:

Karp zapiekany wg Krystyny
Nacieramy solą, pieprzem, natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny oczyszczonego, umytego i wypatroszonego karpia. Odstawiamy  rybę na kilka godzin zamarynowanego. Rozpuścić  masłow brytfance  tak żeby miało postać płynną. Układamy na maśle rybę i wstawiamy  brytfankę do piekarnika . Pieczemy w temperaturze ok 160 stopni przez ok 20-30 min wszystko zależy jak dużą mamy rybę.

W trakcie pieczenia karpia polewamy na przemian roztopionym masłem i śmietaną.

Tak pieczony  karp jest  pyszny i  u mnie wszyscy wolą go w wersji na zimno ale na ciepło tez pysznie smakuje.

Tagi:

karp karp ryba