monwys28

monwys28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Kartoflak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe tanie i smaczne danie na obiad a najlepiej smakuje odsmażane na następny dzień i ze szklanką mleka do popicia

Kartoflak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflak

 

Sposób przygotowania:

Kartoflak
Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce na małych oczkach lub jak ktoś ma ścieramy w robocie kuchennym. Jeśli ktoś robi w robocie kuchennym a ja tak robiłam to po starciu ziemniaków do robota wrzucamy 2 jajka obie mąki sól i pieprz i włączamy w celu wymieszania dokładnie składników. Można oczywiście zrobić to ręcznie jeśli nie posiadamy robota.Mięsko mielone doprawiamy wg uznania( ja doprawiłam solą i pieprzem) i mieszamy. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Smażymy cebule ja oleju na złoty kolor i dodajemy do mięsa mielonego.Wyrobione mięso łączymy z ziemniakami i wlewamy do brytfanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na ok 1,5 h.
Kartoflak
W pierwszym etapie przygotowujemy ziemniaki obrane.
Kartoflak
Tak wygląda masa po zmieleniu bez mięsa mielonego
Kartoflak
Następnie dodajemy mięso mielone i mieszamy
Kartoflak
Tak wygląda kartoflak po wyjęciu z piekarnika. Smacznego