Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam kaszę jaglaną i na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :)

Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy

Składniki:

Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy

Składniki:

  • 15 dag kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • woda gorąca
  • 10 dag ulubionej chałwy
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • cukier do smaku
  • masło do posmarowania kokilek
  • 4 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy.

2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia na każdej układamy po kostce czekolady i zapiekamy aż się roztopi.

4. Przed podaniem deser można jeszcze z wierzchu udekorować rodzynkami i wiórkami kokosowymi.

5. Podajemy i życzę smacznego.



Rady:

Z przepisu wychodzi 4 porcje.