mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Zupa krem z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kremowa zupa z młodej kapusty podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakuje wyśmienicie.

Zupa krem z młodej kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z młodej kapusty

 

  • 1 nieduża główka młodej kapusty
  • ok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • ok 7cm pora (biała i jasnozielona część)
  • pęczek koperku
  • 100g wędzonego surowego boczku pokrojonego w plastry
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • olej dyniowy
  • opcjonalnie: śmietana lub jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z młodej kapusty
Por pokroiłam w plasterki. Kapustę poszatkowałam dość grubo.

W głębokim rondlu rozgrzałam oliwę i masło, zeszkliłam por, dodałam kapustę i podsmażyłam chwilę. Zalałam gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta stała się miękka. Doprawiłam do smaku.

Kapustę zmiksowałam blenderem na kremową zupę, dodałam posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksowałam. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu.

Plastry boczku ułożyłam na wyłożonej papierem blasze, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 5-7 minut, aż zrobił się chrupiący.

Na drugiej blasze rozsypałam pestki słonecznika, podpiekłam w piekarniku razem z boczkiem. Pestki można również uprażyć na suchej patelni.

Zupę przelałam do miseczek, na wierzchu położyłam plastry boczku, posypałam prażonymi pestkami, skropiłam olejem dyniowym. Można również podać z kleksem śmietany lub jogurtu.

Smacznego!
Zupa krem z młodej kapusty
poszatkowaną kapustę zalewamy bulionem i gotujemy