Sposób przygotowania:
Wytrawne muffinki z kasza jaglaną
Najpierw przygotowujemy kaszę jaglaną. Kaszę płuczemy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kaszę i podsmażamy ok. 1 min. dodajemy do kaszy kostkę rosołową i podlewamy małymi porcjami wody co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie wodę (ok. 2 szklanki), zdejmujemy patelnię z ognia i kaszę studzimy.Grzyby czyścimy i obgotowujemy, możemy użyć grzyby mrożone. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy całość pieprzem i solą i smażymy jeszcze około 5 minut. Studzimy. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelnię najpierw wrzucamy boczek i smażymy aż wytopi się cały tłuszcz. Dodajemy kiełbaskę i podsmażamy. Całość studzimy. Do miski wrzucamy jajka, odsączone z zalewy warzywa, pokrojony w grubą kostkę ser i pozostałe, przestudzone składniki. Dodajemy zioła, sól oraz pieprz i całość mieszamy. Formę do muf finek smarujemy tłuszczem i przekładamy masę jajeczno-jaglaną. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200 st. C. Danie to smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO!
Nina W.
kasienka26
Były bardzo smaczne :) polecam ten przepis!