mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Croissant z jajecznicą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakowita propozycja na śniadanie - croissant z jajecznica. Francuskie rogale świetnie smakują na wytrawnie.

Croissant z jajecznicą i pomidorami

Składniki:

Croissant z jajecznicą i pomidorami

jajecznica

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka śmietanki (lub łyżeczka śmietany 18%)
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1-2 plastry szynki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

do podania:

  • 1 croissant
  • kilka pomidorków cherry
  • ćwiartka awokado
  • rukola

Sposób przygotowania:

Croissant z jajecznicą i pomidorami
Jajko rozbijamy do niewielkiej miseczki, wlewamy łyżkę śmietanki kremówki albo łyżeczkę kwaśnej śmietany, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy widelcem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, mieszamy.

Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło, na patelnię wlewamy rozmącone jajko z szynką, smażymy, aż jajko się zetnie. W trakcie smażenia jajecznicę mieszamy, żeby równomiernie się usmażyła i nie przypaliła.

Croissant przekrawamy na pół.

Na dolnej połówce układamy pokrojone awokado, jajecznicę i plasterki pomidorów , posypujemy rukolą i przykrywamy drugą połową croissanta.