SUPERPRZEPIS

Kasza z cieciorką smażona na rzepakowym

  • 8
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kasza z cieciorką smażona  na rzepakowym Więcej zdjęć (3)

Zdrowe wegetariańskie danie z dodatkiem dojrzałych pomidorów doskonale smakuje w letnie dni.

Składniki:

Kasza z cieciorką smażona na rzepakowym

 

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy mazurskiej
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • koper do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza z cieciorką smażona na rzepakowym
Obieramy cebule. Kroimy czerwoną w piórka, białą w kostkę. Myjemy pomidory, kroimy je w ósemki.



W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy biała cebulę posiekaną drobno. Szklimy cebulę po czym dodajemy kaszę i cieciorkę. Doprawiamy przyprawami do smaku i trzymamy na małym ogniu 10 minut mieszając .



Na końcu do gorącej kaszy dodajemy ser - mieszamy.



Za pomocą ringów lub foremki formujemy babeczki. Na każdej rozkładamy cząstki pomidorów, piórka cebuli i pióropusze koperku. Oprószamy solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu.
Kasza z cieciorką smażona  na rzepakowym
Ugotowaną cieciorkę odsączamy z wody w której się gotowała.
Kasza z cieciorką smażona  na rzepakowym
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy biała cebulę posiekaną drobno. Szklimy cebulę po czym dodajemy kaszę i cieciorkę.