gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Kaszanka z pieczarkami i jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Od czasu do czasu mąż chce abym kupiła i zrobiła na obiad kaszankę. Tym razem dodałam pieczarki i jabłko wyszło pyszne danie, które z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty podałam na obiad.

Kaszanka z pieczarkami i jabłkiem

Składniki:

Kaszanka z pieczarkami i jabłkiem

 

  • kaszanka 4-5 szt
  • cebula biała 1 szt
  • por 1 kawałek
  • pieczarki 10 szt
  • jabłko 2 szt
  • pieprz do smaku
  • czubrica zielona do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszanka z pieczarkami i jabłkiem
Pieczarki obieramy ze skórki albo kroimy w plastry ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy cebulę i pieczarki podsmażamy. Kaszanki obieramy z błonek kroimy na mniejsze kawałki.

Do podsmażonych pieczarek dodajemy kaszankę dalej podsmażamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plastry.

Do podsmażonej kaszanki dodajemy jabłko pokrojone w plasterki nie za cienkie,podsmażamy ale uważamy aby jabłko zostało w całości. Tylko się lekko poddusiło.  

Pod koniec smażenia dodajemy pieprz, czubricę zieloną i pokrojony por mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką z kiszonej kapusty.

Takie danie można podać na obiad albo na kolację.

POLECAM!!