SUPERPRZEPIS

Mięso z kurczaka w pomarańczach

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mięso z kurczaka w pomarańczach

Mięso z kurczaka marynowane w przyprawach, upieczone z pomarańczą ma chrupiącą skórkę, jest przepyszne.

Składniki:

Mięso z kurczaka w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w pomarańczach

ETAP 1:

Mięso z kurczaka w pomarańczach
Przygotowane porcje mięsa nacieramy solą i pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i kolorowym pieprzem.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka w pomarańczach
Wszystkie składniki marynaty razem wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Dodać mielony imbir, rozmaryn, sok z pomarańczy, oliwę, sos sojowy, ocet i mieloną paprykę, wymieszać.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka w pomarańczach
Zamarynowane mięso szczelnie przykryć i włożyć do lodówki.

Przygotowane mięso dokładnie włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka w pomarańczach
Pokrojoną pomarańczę i masło ułożyć na mięsie.

Następnie na mięsie ułożyć pokrojone w wiórki masło i plasterki pomarańczy, podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić na około 50 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

Po upływie pół godziny z mięsa usunąć pokrywkę i przełożyć na bok plasterki pomarańczy. Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec aby mięso nabrało rumianego koloru i uzyskało chrupiącą skórkę.