Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka w pomarańczachETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i kolorowym pieprzem.
ETAP 2:
Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Dodać mielony imbir, rozmaryn, sok z pomarańczy, oliwę, sos sojowy, ocet i mieloną paprykę, wymieszać.
ETAP 3:
Przygotowane mięso dokładnie włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.
ETAP 4:
Następnie na mięsie ułożyć pokrojone w wiórki masło i plasterki pomarańczy, podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić na około 50 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Po upływie pół godziny z mięsa usunąć pokrywkę i przełożyć na bok plasterki pomarańczy. Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec aby mięso nabrało rumianego koloru i uzyskało chrupiącą skórkę.
dorota w
kuchenny świat
halina