WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Kurczak słodko- kwaśny z mango i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny sos z piersią kurczaka. Połączenie słodkiego mango, papryki, cebuli, passaty pomidorowej i ostrych przypraw.

Kurczak słodko- kwaśny z mango i papryką

Składniki:

Kurczak słodko- kwaśny z mango i papryką

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 mango
  • 1 papryka
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • odrobina mąki
  • sól i pieprz
  • chili
  • curry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak słodko- kwaśny z mango i papryką
Piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy lekko do smaku, obsypujemy mąką i smażymy na małej ilości tłuszczu, odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojone cebulę, paprykę i mango Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości, dodając passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku. Sos można zblendować na gładko, lub zachować kawałki. Dodajemy podsmażone piersi z kurczaka i jeszcze chwilę wysmażamy.

Podajemy z ryżem.