Kategoria promowana – czerwiec

  • 1

W czerwcu mamy prawdziwy wysyp smacznych, sezonowych owoców i warzyw. Ten miesiąc obfituje w słodkie, polskie truskawki czy czereśnie. Czerwcowe warzywa pozwalają stworzyć pyszne i zdrowe dania. Sprawdźcie, jakie przepisy warto dodawać, aby otrzymać 20 dodatkowych punktów, które można wymienić na nagrody z katalogu Gotujmy z Nagrodami.

WPROWADZENIE

W czerwcu mamy prawdziwy wysyp smacznych, sezonowych owoców i warzyw. Ten miesiąc obfituje w słodkie, polskie truskawki czy czereśnie. Czerwcowe warzywa pozwalają stworzyć pyszne i zdrowe dania. Sprawdźcie, jakie przepisy warto dodawać, aby otrzymać 20 dodatkowych punktów, które można wymienić na nagrody z katalogu Gotujmy z Nagrodami.
Kiedy czerwcowe słońce zaczyna intensywnie grzać, produkty dostępne na straganach stają się słodkie, dorodne i pełne witamin. To znak, że nadchodzi lato, a w na talerzach pojawia się mnóstwo sezonowych pyszności.

Do kategorii promowanej w czerwcu zaliczamy: ciasta z truskawkami, dania z młodą kapustą i bobem, wytrawne tarty wegetariańskie i lody własnej produkcji.

Wypieki z truskawkami

Na straganach możemy bez problemu kupić już polskie słodkie truskawki. Są one doskonałą bazą do wielu posiłków.

Można z nich przygotować rozmaite koktajle, mogą także stanowić dodatek do pysznych owsianek czy granoli, a dla dzieci i dorosłych miłośników tego dania można wyczarować z nich pyszny i prosty makaron z truskawkami, który sprawdzi się jako propozycja na szybki obiad.
Te pyszne sezonowe owoce są znakomite do wszelkiego rodzaju ciast i deserów.

Dodatkowe punkty otrzymacie za przepisy na ciasta i desery z truskawkami oraz. Warunkiem koniecznym do otrzymania punktów jest to, aby owoce były świeże – nie promujemy przepisów, w których wskazane owoce będą mrożone.

Pamiętajcie, że przepis zaliczający się do kategorii promowanej musi zawierać przynajmniej 3 zdjęcia – dwa z etapów przygotowania i jedno zdjęcie efektu końcowego.

Domowe lody bez użycia maszynki

Lody, lody, lody dla ochłody! Czerwiec to bez wątpienia miesiąc, w którym nikt nie obędzie się bez porcji zimnych i słodkich lodów!
Zamiast wydawać krocie na wątpliwej jakości desery z marketów, warto wypróbować swoich sił w przygotowaniu lodów.

W naszej kategorii promowanej nagrodzimy dodatkowymi punktami przygotowane przez was i udokumentowane lody własnej produkcji.

Z kategorii promowanej wykluczone będą za to lody przygotowywane z półproduktów lub te zrobione z użyciem specjalnej maszynki do lodów.

Dania z młodą kapustą i bobem

Chociaż kapusta nie cieszy się już ostatnio wśród młodych wielką popularnością, warto nadal śmiało i szeroko wykorzystywać to warzywo. Jest ono bogate w cenne składniki odżywcze, witaminy, a przede wszystkim jest niezwykle smaczne!

Bogactwo smaku kapusty należy docenić właśnie na początku lata – to wtedy młoda kapusta jest wprost stworzona do wszelkich dań sezonowych.
W parze z kapustą kroczy u nas bób. To warzywo wejdzie z hukiem na stragany właśnie na początku lata i rozkocha w sobie smakoszy swoją delikatnością. Zróbcie potrawy z bobu, a otrzymacie od nas dodatkowe punkty!

Pamiętajcie, że w kategorii promowanej nagradzane są przepisy, w których znajdą się minimum 4 składniki!

Tarty wegetariańskie

Tarty przygotowane na słono to znakomity sposób na szybki i pożywny letni obiad. Do ich zrobienia z powodzeniem możecie użyć sezonowych warzyw takich jak szpinak, botwina, bób, pomidory czy szparagi. Nie korzystajcie z gotowych mieszanek na kruche ciasto.

Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorkę za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.

Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorką (wyślij wiadomość do misia5).
 

Kategoria promowana trwa od 1 do 30 czerwca