Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drożdżowe racuchy z jabłkami to pyszny deser na jesienne wieczory. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa - polecam :)

Drożdżowe racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

 

 

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól, cukier puder i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz pokrojone jabłka. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Na rozgrzany tłuszcz nakładamy niewielkie porcje ciasta z jabłkami, smażymy na małym ogniu (można pod przykryciem) na rumiano z dwóch stron.

Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia - już po wymieszaniu
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy racuszki na rumiano