migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krem paprykowo-pomidorowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa krem z pomidorów i papryki. Choć papryki jest dużo mniej to ona dominuje w zupie. Zupkę podałam z grzankami.

Krem paprykowo-pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem paprykowo-pomidorowy

 

  • 1 kg pomidorów, u mnie podłużne lima
  • 500 g papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • ok 1,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • cukier
  • śmietanka 30% ok 30-50 ml

Sposób przygotowania:

Krem paprykowo-pomidorowy
Pomidory naciąć i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wykroić zgrubienia i pokroić na kawałki.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pomidory i chwilę smażyć.

Następnie dodać paprykę i całość zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i oregano, troszkę soli.

Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować na krem.

Gdyby zupa wyszła zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą i cukrem, dolać słodką śmietankę.

Śmietanki dałam niedużo aby przełamać kwaskowy smak pomidorów. 


Krem paprykowo-pomidorowy
Pomidory naciąć i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wykroić zgrubienia i pokroić na kawałki.
Krem paprykowo-pomidorowy
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Krem paprykowo-pomidorowy
Cebulę również pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę.
Krem paprykowo-pomidorowy
Zestawić z ognia i zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą i cukrem, dolać słodką śmietankę.