Kategoria promowana - grudzień

Grudzień to czas, w którym wszyscy kucharze i amatorzy gotowania skupiają swe myśli na potrawach świątecznych. Zobaczcie, za jakie przepisy otrzymacie dodatkowe punkty.

WPROWADZENIE

Grudzień to czas, w którym wszyscy kucharze i amatorzy gotowania skupiają swe myśli na potrawach świątecznych. Zobaczcie, za jakie przepisy otrzymacie dodatkowe punkty.
W grudniu otrzymacie dodatkowe 20 wirtuale za przepisy na świąteczne ciasta, mięsa pieczone w całości i takie potrawy jak ryba po grecku i karp po żydowsku. Sprawdźcie, za co przyznamy punkty w grudniowej kategorii promowanej.

Świąteczne wypieki

Świąteczny czas obfituje w różnorodne słodkości. W kategorii promowanej przyznamy punkty za tradycyjne świąteczne wypieki, takie jak:
  • sernik,
  • makowiec,
  • seromak, czyli miks sernika z makowcem,
  • miodownik,
  • piernik staropolski,
  • pierniczki.
Ta lista wcale nie musi was jednak ograniczać. Docenimy wszelkie przejawy waszej kreatywności, takie jak choćby upieczenie pierniczków w formie babeczek. Inspiracji do kombinacji ze świątecznymi wypiekami szukajcie naszej stronie.

Pamiętajcie, aby wszystkie dodawane przez was przepisy były autorskie i bez użycia gotowych mieszanek. Zwróćcie uwagę, aby wszystkie słodkie wypieki zawierały świąteczną dekorację, najlepiej jadalną – właściwa aranżacja świątecznego deseru to przecież często połowa sukcesu.
Aby otrzymać dodatkowe 20 punktów, przepis powinien składać się z minimum 5 składników.

Ryby na wigilijnym stole

Wigilijna wieczerza ma tradycyjnie charakter postny. Na stole pojawiają się ryby w przeróżnych wersjach i kombinacjach - po grecku, w galarecie, smażone, pieczone, czy te w oleju, takie jak choćby śledzie i sałatki śledziowe.
Dodatkowe 20 punktów przyznamy za przepisy na:
  • rybę po grecku lub wariacje na jej temat
  • karpia po żydowsku
Przepisy uznane za zbyt proste mogą nie zostać włączone do kategorii promowanej. Pamiętajcie, że w każdym dodawanym przepisie ryba powinna stanowić główny składnik dania, a nie zaś znikomy dodatek.

Pieczone w całości mięsa

Dodatkowe 20 wirtuali otrzymasz za przepisy na pieczone w całości mięsa. W końcu świętowanie nie kończy się na dniu wigilii Bożego Narodzenia. Pierwszy i drugi dzień świąt to czas w którym na naszych stołach pojawiają się już potrawy mięsne. Panie domu muszą najpierw pogłówkować, czym w danym roku zaskoczyć domowników, a potem zrealizować przepis na pieczyste z najwyższą starannością.

Pamiętajcie o tym, że przepis, który chcecie dodać do kategorii promowanej „pieczone w całości mięsa” powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia.
Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania, trzecie - gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy!
Ponadto lista składników potrawy powinna zawierać przynajmniej 4-5 pozycji, takich jak przyprawy potrzebne do sporządzenia odpowiedniej marynaty czy sosu. Z kategorii promowanej wykluczone będą te przepisy, do których użyto gotowych marynat. Zadbajcie też o to, by wasza mięsna pieczeń miała odpowiednią, bożonarodzeniową oprawę wizualną.

Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorkami (wyślijcie wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 1 do 31 grudnia