W tym miesiącu, czyli od 1 do 31 maja, dodatkowe 20 wirtuali możecie uzyskać za przepisy na torty, lekkie sałatki ze świeżych warzyw, ciasteczka i batoniki przygotowane bez użycia piekarnika.
Oprócz tego do kategorii promowanej będziemy zaliczać przepisy z takimi produktami jak: szparagi, rabarbar, owoce morza, szpinak, botwinka. Mamy nadzieję, że przygotowane przez nas propozycje przypadną Wam do gustu!
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
TORTY
Maj - miesiąc Pierwszej Komunii Świętej - to uroczysty i ważny czas w życiu każdego młodego człowieka. Tę odświętną okazję odzwierciedlają również potrawy znajdujące się na stole - wśród nich zazwyczaj znajduje się elegancki tort. Jeżeli w tym roku będziecie go przygotowywać - koniecznie podzielcie się z nami przepisem!
Ważne! Do kategorii promowanej będziemy zaliczać wszystkie torty - nie tylko komunijne! Jeżeli tak się składa, że jesteś solenizantem i przygotowujesz tort urodzinowy - podziel się przepisem!
SAŁATKI
Kolorowe, lekkie, a przede wszystkim zdrowe! Sałatki to znakomity pomysł na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Świeże warzywa i owoce dają nieskończenie wiele możliwości, które ogranicza jedynie wyobraźnia. Jaki jest Twój pomysł na lekką sałatkę? Dodaj przepis i pokaż nam, jakie połączenia lubisz najbardziej!
Ważne! Aby sałatka została zaliczona do kategorii promowanej, musi składać się z minimum trzech składników - wyłączając oliwę, sosy, dressingi. Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na sałatki z: majonezem, makaronem, ryżem, kaszą oraz serem żółtym.
CIASTECZKA I BATONIKI BEZ PIECZENIA
Przygotowywanie takich słodkości to wyjątkowo wdzięczne rozwiązanie! Przyjemne i pożyteczne - w końcu któż z nas nie lubi od czasu do czasu osłodzić sobie trochę życia? Wbrew pozorom batoniki oraz ciasteczka tworzone bez użycia piekarnika dają pole do popisu. Czekamy na Twoje propozycje!
SZPARAGI
Wyczekiwane przez wielu! Szparagi znakomicie smakują samodzielnie, jednak można z nich wyczarować mnóstwo pysznych potraw - tarty, zapiekanki a może zupy? Zachęcamy Cię do podzielenia się wyjątkowym, sprawdzonym przepisem ze szparagami w roli głównej. Jesteśmy ciekawi Twojego pomysłu!
Ważne! Szparagi muszą stanowić istotny składnik przygotowywanego przez Ciebie dania - nie mogą być tylko dodatkiem, np. do mięsa i ziemniaków. Do kategorii promowanej będą zaliczane jedynie przepisy ze świeżymi szparagami.
RABARBAR
Ciężko wyobrazić sobie maj bez rabarbaru - dlatego i on znalazł swoje miejsce w kategorii promowanej. Zazwyczaj wykorzystywany do przygotowywania deserów - naleśników oraz domowych wypieków - znajduje swoje miejsce również w wytrawnych daniach! W jakiej formie gości najczęściej w Twoim domu?
Ważne! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na kompoty, soki, kisiele, koktajle z rabarbaru.
OWOCE MORZA
Chociaż jedni je uwielbiają, a inni nie przepadają za nimi, jedno jest pewne - owoce morza pozwalają na stworzenie niebanalnych kompozycji, a umiejętność ich przygotowania z powodzeniem można nazwać sztuką. Popularne w krajach śródziemnomorskich, coraz częściej pojawiają się na rodzimym stole. Które wybierasz i jak je serwujesz? Pochwal się!
Ważne! Owoce morza, które będziemy zaliczać do kategorii promowanej to homary, langusty, kraby, krewetki, ostrygi, mule, przegrzebki, kałamarnice, mątwy, ośmiornice.
SZPINAK
Skojarzenie ze szpinakiem jako przykrym wspomnieniem z dzieciństwa odchodzi do lamusa. Można wykorzystywać go do sałatek, wytrawnych tart, zup, koktajli a nawet ciast! Niezależnie od tego, w jakiej formie pojawi się na talerzu - zawsze smakuje doskonale! To również prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jaki jest Twój patent na szpinak?
Ważne! Tak jak w przypadku szparagów, szpinak musi stanowić istotny element przygotowywanej przez Ciebie potrawy - nie może być jedynie dodatkiem! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na smoothies i koktajle ze szpinakiem oraz potrawy przygotowane ze szpinaku mrożonego.
BOTWINKA
Kiedy pojawia się na straganach, można się spodziewać, że w wielu domach zagości zupa o takiej samej nazwie. Jednak botwinkę - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego - można wykorzystywać do wielu innych potraw! Jesteśmy ciekawi, jakie są Twoje sposoby na botwinę - w jaki sposób ją serwujesz?
Ważne! Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie sałatki z botwiny, pamiętaj, aby składała się ona przynajmniej z trzech składników (patrz: sałatki).
Oprócz tego do kategorii promowanej będziemy zaliczać przepisy z takimi produktami jak: szparagi, rabarbar, owoce morza, szpinak, botwinka. Mamy nadzieję, że przygotowane przez nas propozycje przypadną Wam do gustu!
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
TORTY
Maj - miesiąc Pierwszej Komunii Świętej - to uroczysty i ważny czas w życiu każdego młodego człowieka. Tę odświętną okazję odzwierciedlają również potrawy znajdujące się na stole - wśród nich zazwyczaj znajduje się elegancki tort. Jeżeli w tym roku będziecie go przygotowywać - koniecznie podzielcie się z nami przepisem!
Ważne! Do kategorii promowanej będziemy zaliczać wszystkie torty - nie tylko komunijne! Jeżeli tak się składa, że jesteś solenizantem i przygotowujesz tort urodzinowy - podziel się przepisem!
SAŁATKI
Kolorowe, lekkie, a przede wszystkim zdrowe! Sałatki to znakomity pomysł na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Świeże warzywa i owoce dają nieskończenie wiele możliwości, które ogranicza jedynie wyobraźnia. Jaki jest Twój pomysł na lekką sałatkę? Dodaj przepis i pokaż nam, jakie połączenia lubisz najbardziej!
Ważne! Aby sałatka została zaliczona do kategorii promowanej, musi składać się z minimum trzech składników - wyłączając oliwę, sosy, dressingi. Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na sałatki z: majonezem, makaronem, ryżem, kaszą oraz serem żółtym.
CIASTECZKA I BATONIKI BEZ PIECZENIA
Przygotowywanie takich słodkości to wyjątkowo wdzięczne rozwiązanie! Przyjemne i pożyteczne - w końcu któż z nas nie lubi od czasu do czasu osłodzić sobie trochę życia? Wbrew pozorom batoniki oraz ciasteczka tworzone bez użycia piekarnika dają pole do popisu. Czekamy na Twoje propozycje!
SZPARAGI
Wyczekiwane przez wielu! Szparagi znakomicie smakują samodzielnie, jednak można z nich wyczarować mnóstwo pysznych potraw - tarty, zapiekanki a może zupy? Zachęcamy Cię do podzielenia się wyjątkowym, sprawdzonym przepisem ze szparagami w roli głównej. Jesteśmy ciekawi Twojego pomysłu!
Ważne! Szparagi muszą stanowić istotny składnik przygotowywanego przez Ciebie dania - nie mogą być tylko dodatkiem, np. do mięsa i ziemniaków. Do kategorii promowanej będą zaliczane jedynie przepisy ze świeżymi szparagami.
RABARBAR
Ciężko wyobrazić sobie maj bez rabarbaru - dlatego i on znalazł swoje miejsce w kategorii promowanej. Zazwyczaj wykorzystywany do przygotowywania deserów - naleśników oraz domowych wypieków - znajduje swoje miejsce również w wytrawnych daniach! W jakiej formie gości najczęściej w Twoim domu?
Ważne! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na kompoty, soki, kisiele, koktajle z rabarbaru.
OWOCE MORZA
Chociaż jedni je uwielbiają, a inni nie przepadają za nimi, jedno jest pewne - owoce morza pozwalają na stworzenie niebanalnych kompozycji, a umiejętność ich przygotowania z powodzeniem można nazwać sztuką. Popularne w krajach śródziemnomorskich, coraz częściej pojawiają się na rodzimym stole. Które wybierasz i jak je serwujesz? Pochwal się!
Ważne! Owoce morza, które będziemy zaliczać do kategorii promowanej to homary, langusty, kraby, krewetki, ostrygi, mule, przegrzebki, kałamarnice, mątwy, ośmiornice.
SZPINAK
Skojarzenie ze szpinakiem jako przykrym wspomnieniem z dzieciństwa odchodzi do lamusa. Można wykorzystywać go do sałatek, wytrawnych tart, zup, koktajli a nawet ciast! Niezależnie od tego, w jakiej formie pojawi się na talerzu - zawsze smakuje doskonale! To również prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jaki jest Twój patent na szpinak?
Ważne! Tak jak w przypadku szparagów, szpinak musi stanowić istotny element przygotowywanej przez Ciebie potrawy - nie może być jedynie dodatkiem! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na smoothies i koktajle ze szpinakiem oraz potrawy przygotowane ze szpinaku mrożonego.
BOTWINKA
Kiedy pojawia się na straganach, można się spodziewać, że w wielu domach zagości zupa o takiej samej nazwie. Jednak botwinkę - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego - można wykorzystywać do wielu innych potraw! Jesteśmy ciekawi, jakie są Twoje sposoby na botwinę - w jaki sposób ją serwujesz?
Ważne! Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie sałatki z botwiny, pamiętaj, aby składała się ona przynajmniej z trzech składników (patrz: sałatki).
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 maja.
Ania321
BozenaMatuszczyk
Netka
slodkieokruszki
kuchenny świat
CORAL
Dlaczego nie zaliczacie do promowanej ?
CORAL
W takim razie mam pytanie, czy to nie będą już surówki ? Jeśli w nazwie napiszę SURÓWKA, przepis nie zostanie zaliczony ?
Pytam bo tak miałam w tamtym miesiącu.
kuchenny świat
Według mnie jeżeli przygotowuje tylko z samych warzyw to jest surówka a nie sałatka. Nie wiem może się mylę?
Habibi & Cats
Podobnie ze schabem - schab karkowy, to też schab! ... tak twierdzi pan, który jest właścicielem masarni ...
A moje białe barszcze również nie były zaliczane, chociaż przecież co kraj, to obyczaj i nikt z innego regionu nie może z całą pewnością stwierdzić, że u nas nie jest to zupa wielkanocna!
...same niedomówienia...
CORAL napisał(a):
redakcja
kuchenny świat napisał(a):
redakcja
CORAL napisał(a):
redakcja
CORAL napisał(a):
redakcja
kuchenny świat napisał(a):
redakcja
Co do białego barszczu, nie chciałabym wchodzić w kompetencje moderatorek - z informacji które otrzymałam, w przepisie o którym mowa zostały wykorzystane składniki, z których przygotowuje się żur. Raz jeszcze zachęcam do kontaktu z Misią5 i Zbysiową - jak tylko pojawią się jakieś niejasności lub wątpliwości. Pozdrawiam!! (Marika-)
Habibi & Cats napisał(a):
CORAL
Ale w tamtym miesiącu pomyłkowo ( też jestem tylko człowiekiem )dałam tytuł " Surówka z boczkiem". Gdzie już sama nazwa wskazuje że surówką być nie może. Prosiłam o możliwość zmiany nazwy, nie można i punktów nie można zaliczyć.
Po długiej korespondencji dostałam definicję co jest SURÓWKĄ a co SAŁATKĄ i pewnie według tej definicji z boczkiem jest SURÓWKĄ.
redakcja
CORAL napisał(a):
Habibi & Cats
Dowiedziałam się w kwestii formalnej, że: (tu cytat) "schab karkowy, potocznie zwany karczkiem albo karkówką, jest jednym kawałkiem mięsa razem ze schabem tzw. środkowym - znany wszystkim chudy schab (czyli schab klasyczny, zwany też schabem środkowym) jest przedłużeniem schabu karkowego" :) ...
redakcja napisał(a):
Habibi & Cats
Więc jeszcze raz wkleję swoją wypowiedź, żeby była bardziej czytelna...
---> Poszłam do masarni zasięgnąć języka ... ;)
Dowiedziałam się w kwestii formalnej, że: (tu cytat) "schab karkowy, potocznie zwany karczkiem albo karkówką, jest jednym kawałkiem mięsa razem ze schabem tzw. środkowym - znany wszystkim chudy schab (czyli schab klasyczny, zwany też schabem środkowym) jest przedłużeniem schabu karkowego" :) ...
CYTAT z wypowiedzi redakcji: " (...) w przepisie o którym mowa zostały wykorzystane składniki, z których przygotowuje się żur."
A jeśli chodzi o kwestie nazewnictwa, to podobnie jest z zupami na zakwasach - żur i barszcz biały... W różnych rejonach PL te nazwy stosowane są wymiennie. A w naszej regionalnej tradycji białe barszcze na Wielkanoc były robione tylko na zakwasie żytnim, czyli de facto żurkowym :) Natomiast istnieją też białe barszcze np. grzybowe - bo barszcz to zupa zrobiona na ukiszonym (fermentowanym) składniku :)
Po prostu wystarczy zaznaczyć, że np. barszcz na zakwasie pszennym tak, a na żytnim już nie...
Nie chodzi o ilość dodanych punktów, ale o sprecyzowanie :)
Pozdrawiam
redakcja napisał(a):