Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kawa karmelowa z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna kawa karmelowa z bitą śmietaną na poprawę humoru.

Kawa karmelowa z bitą śmietaną

Składniki:

Kawa karmelowa z bitą śmietaną

 

  • 3,5 łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szkl śmietany 30%
  • fix do ubiajnia śmietany
  • 2-3 cukierki krówki

Sposób przygotowania:

Kawa karmelowa z bitą śmietaną
Na małą patelnię wsypujemy cukier (3 łyżki). Na małym ogniu czekamy aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Następnie do karmelu dolewamy wodę i delikatnie mieszamy. Do garnuszka wsypujemy kawę oraz pozostały cukier, wlewamy karmel i całość mieszamy. Powstały roztwór przelewamy do miksera, wlewamy mleko i miksujemy. Przygotowany napój przelewamy do szklanek. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem. Przekładamy ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego i nakładamy porcję na wierzch kawy. Krówki kroimy w drobne kosteczki. Posypujemy po wierzchu śmietany z kawą. Pijemy od razu.

Tagi:

kawa