Sposób przygotowania:
Ptysie z bitą śmietaną
Wodę z masłem oraz szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie do wrzącej się wody wsypujemy mąkę i cały czas energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Powstałe ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym jajku (każde następne po tym jak poprzednie zostanie "wchłonięte" przez ciasto) i dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskami ptysie. Między ptysiami robimy odstępy ponieważ ciasto urośnie.
Ptysie pieczemy w temp. 200 st. przez około 25-30 minut (ptysie muszą się ładnie zarumienić). Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Upieczone studzimy.
Śmietanę oraz ekstraktem pomarańczowym ubijamy na sztywno.
Zimne ptysie przekrawamy w poprzek. Na spód nakładamy porcje bitej śmietany i przykrywamy górą. Przed podaniem ptysie oprószamy cukrem pudrem.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym jajku (każde następne po tym jak poprzednie zostanie "wchłonięte" przez ciasto) i dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskami ptysie. Między ptysiami robimy odstępy ponieważ ciasto urośnie.
Ptysie pieczemy w temp. 200 st. przez około 25-30 minut (ptysie muszą się ładnie zarumienić). Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Upieczone studzimy.
Śmietanę oraz ekstraktem pomarańczowym ubijamy na sztywno.
Zimne ptysie przekrawamy w poprzek. Na spód nakładamy porcje bitej śmietany i przykrywamy górą. Przed podaniem ptysie oprószamy cukrem pudrem.
Czekoladka 2