misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ptysie z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, szybkie w przygotowaniu ptysie z bitą śmietaną z dodatkiem ekstraktu pomarańczowego to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ptysie z bitą śmietaną Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • 500 ml śmietany 30%
  • 20 ml ekstraktu pomarańczowego

 

  • Dodatkowo:

 

  • cukier puder do oprószenia wierzchu ptysi

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną
Wodę z masłem oraz szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie do wrzącej się wody wsypujemy mąkę i cały czas energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Powstałe ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym jajku (każde następne po tym jak poprzednie zostanie "wchłonięte" przez ciasto) i dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskami ptysie. Między ptysiami robimy odstępy ponieważ ciasto urośnie.

Ptysie pieczemy w temp. 200 st. przez około 25-30 minut (ptysie muszą się ładnie zarumienić). Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Upieczone studzimy.

Śmietanę oraz ekstraktem pomarańczowym ubijamy na sztywno.

Zimne ptysie przekrawamy w poprzek. Na spód nakładamy porcje bitej śmietany i przykrywamy górą. Przed podaniem ptysie oprószamy cukrem pudrem.
Ptysie z bitą śmietaną
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje ciasta
Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie pieczemy w temp. 200 st. przez około 25-30 minut
Ptysie z bitą śmietaną
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i dodajemy ekstrakt
Ptysie z bitą śmietaną
Śmietanę oraz ekstrakt ubijamy na sztywno
Ptysie z bitą śmietaną
Przekrojone ptysie napełniamy bitą śmietaną
Ptysie z bitą śmietaną
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie to doskonały dodatek do kawy lub herbaty