Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1702]

Kruche babeczki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche babeczki z bitą śmietaną, ładnie udekorowane będą cieszyły każde oko. Proste, a bardzo pyszne.

Kruche babeczki z bitą śmietaną

Składniki:

Kruche babeczki z bitą śmietaną

Ciasto:

Krem śmietankowy:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 niebieska galaretka 
  • 1 szklanka gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z bitą śmietaną
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce, następnie wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wylepiamy nim foremki do babeczek. Układamy je na blaszkach i nakłuwamy widelcem.

2. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.

3. Krem i nadziewanie: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą wlewamy do śmietanki i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy do babeczek.

4. Dekoracja i podanie: Babeczki dekorujemy posypką i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Można podać od razu lub schłodzone z lodówki.

Im dłużej postoją tym bardziej ciasto zmięknie.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast śmietanki kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml mleka.

Nie liczyłam ile wyszło babeczek, ale miałam rozłożone 2 pełne blaszki.