Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z bitą śmietaną
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce, następnie wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wylepiamy nim foremki do babeczek. Układamy je na blaszkach i nakłuwamy widelcem.
2. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
3. Krem i nadziewanie: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą wlewamy do śmietanki i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy do babeczek.
4. Dekoracja i podanie: Babeczki dekorujemy posypką i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Można podać od razu lub schłodzone z lodówki.
Im dłużej postoją tym bardziej ciasto zmięknie.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml mleka.
Nie liczyłam ile wyszło babeczek, ale miałam rozłożone 2 pełne blaszki.
2. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
3. Krem i nadziewanie: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą wlewamy do śmietanki i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy do babeczek.
4. Dekoracja i podanie: Babeczki dekorujemy posypką i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Można podać od razu lub schłodzone z lodówki.
Im dłużej postoją tym bardziej ciasto zmięknie.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić śmietankę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml mleka.
Nie liczyłam ile wyszło babeczek, ale miałam rozłożone 2 pełne blaszki.