Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Truskawki w galaretce z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i pyszny deser, który można przygotować ze świezych jak i z mrożonych owoców. Polecam na małą zachciewajkę. Owoce w galaretce to taki smak z dzieciństwa. Raz na jakiś czas bardzo lubię.

Truskawki w galaretce z bitą śmietaną

Składniki:

Truskawki w galaretce z bitą śmietaną

Składniki:

  • 40 dag truskawek ( mrożonych lub świeżych )
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:

Truskawki w galaretce z bitą śmietaną
1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, jeżeli mamy mrożone to ich nie rozmrażamy, przekładamy do garnka podlewamy niewielką ilością goracej wody i gotujemy chwilę, mrożone puszczą sok, więc dajemy mniej wody, do świeżych tak około pół szklanki, następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, z galaretką już nie gotujemy. Gotowe truskawki przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do stężenia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy.

3. Śmietankę wykładamy na stężone truskawki, oprószamy kakao i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można użyć świeżych i mrożonych owoców.

Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją z 150 ml zimnego mleka.