ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kawa mrożona 3 warstwowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Efektownie wyglądająca kawusia na zimno

Kawa mrożona 3 warstwowa

Składniki:

Kawa mrożona 3 warstwowa

 

  • Kawa rozpuszczalna- zaparzona jako dość mocna i schłodzona i do smaku dosłodzona
  • Mleko zimne
  • bita śmietana(może być w sprayu)
  • polewa - karmelowa, czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Kawa mrożona 3 warstwowa
Bierzemy wysoką szklankę, Wlewamy do niej do połowy zimne mleko, które wczesniej dobrze jest wstrząsnąć by się spieniło. Ja to robiłam kiedyś w plastikowej butelce (0,5 l po wodzie mineralnej) wlewając mleka mniej więcej ok 200 ml. zakręcałam i dość mocno wstrząsałam, na mleku robi się piana i to wlewam do szklanki. Wkładamy łyżkę i po niej powoli wlewamy mocną kawę, najlepiej z dzbanuszka z dziubkiem. Na to nakładamy warstwę bitej śmietany i polewamy polewą. Mamy w ten sposób 3 warstwy w szklance.

Tagi:

kawa