Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kawa mrożona w czekoladowym kubeczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna kawa mrożona w niecodziennych kubeczkach

Kawa mrożona w czekoladowym kubeczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawa mrożona w czekoladowym kubeczku

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła lub dobrej margaryny
  • 200 ml 2 % mleka pasteryzowanego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • bita śmietana
  • 20 wiśni
  • płatki migdałów
  • 2 ciastka

Sposób przygotowania:

Kawa mrożona w czekoladowym kubeczku
Wnętrze dwóch szklanek wykładamy folią aluminiową. Masło lub margarynę rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Wnętrza szklanek smarujemy rozpuszczoną czekoladą i wkładamy do zamrażarki. Po chwili smarujemy kolejną warstwę i znowu wkładamy do zamrażarki. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całą czekoladę (Jeśli czekolada w garnku za mocno stężeje, chwilę ją podgrzewamy, aby dała się łatwo rozsmarowywać). Gdy czekolada zamarznie, delikatnie ściągamy folię aluminiową i wkładamy czekoladowe szklaneczki do lodówki. Mleko mocno schładzamy. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Do mleka dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Ubijamy końcówką blendera do bitej śmietany do czasu aż powstanie sztywna pianka. Do czekoladowych szklaneczek wkładamy po 10 wydrylowanych wiśni. Zapełniamy mleczną kawą. Przybieramy bitą śmietaną. Posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Na śmietanie układamy po jednym ciasteczku z serduszkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Kawa mrożona w czekoladowym kubeczku
Wnętrze dwóch szklanek wykładamy folią aluminiową. Masło lub margarynę rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Wnętrza szklanek smarujemy rozpuszczoną czekoladą i wkładamy do zamrażarki. Po chwili smarujemy kolejną warstwę i znowu wkładamy do zamrażarki.
Kawa mrożona w czekoladowym kubeczku
Do mleka dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Ubijamy końcówką blendera do bitej śmietany do czasu aż powstanie sztywna pianka.
Kawa mrożona w czekoladowym kubeczku
Do czekoladowych szklaneczek wkładamy po 10 wydrylowanych wiśni. Zapełniamy mleczną kawą.
Kawa mrożona w czekoladowym kubeczku
Przybieramy bitą śmietaną. Posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów.