Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Kawa po holendersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niecodzienna kawa z "prądem".

Kawa po holendersku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawa po holendersku

 

  • kawa rozpuszczalna
  • kieliszek ajerkoniaku
  • śmietana 30%
  • czekolada lub kakao
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kawa po holendersku
Do wysokiej szklanki wlewamy ajerkoniak. Kawę rozpuszczalną zaparzamy w niewielkiej ilości wody, napar musi być dość mocny (1 łyżeczka kawy na 100 ml wody). Słodzimy. Powoli wlewamy ciepły napar kawowy po ściance do szklanki z ajerkoniakiem. Warstwy muszą być oddzielone. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nakładamy sporą ilość na wierzch kawy. Posypujemy startą czekoladą lub łyżeczką kakao. Pijemy niemieszaną.
Kawa po holendersku
Ciepły napar kawowy wlewamy na warstwę ajerkoniaku.
Kawa po holendersku
Śmietankę 30% dokładnie ubijamy na sztywną pianę.
Kawa po holendersku
Dość dużą ilość śmietanki nakładamy na wierzch kawy.

Tagi:

kawa czekolada